N-VA: "Marge in dossier-BHV is erg klein"

De N-VA is niet bereid om veel toegevingen te doen in het dossier-BHV. Dat heeft N-VA-fractieleider Jan Jambon gezegd in "De zevende dag" op Eén. Jambon wacht ook op de tekst die zijn voorzitter en koninklijke verduidelijker Bart De Wever straks vrijgeeft.

De 7 partijen rond de onderhandelingstafel krijgen vanmiddag de compromistekst van Bart De Wever in handen. Die kondigde al aan dat elke partij een pil zal moeten slikken. Maar op communautair vlak ligt zoiets moeilijk voor de N-VA.

"We weten dat de kortste weg naar een splitsing van BHV gaat via een globaal akkoord, maar zo'n voorstel is niet zuiver op de graat", zegt Jambon. "De marge voor ons zal erg klein zijn. Ten slotte hebben we de grondwet en de logica van de staatshervorming aan onze kant."

Als de N-VA dan toch iets moet opgeven, lijkt dat eerder de regionalisering van de vennootschapsbelasting te worden, beseft Jambon. "Inzake fiscale autonomie moet er een doorbraak zijn. Dat kan via de personenbelasting en via de vennootschapsbelasting. Voor dat laatste staan wij wel alleen. Onze partij zal niet 100% binnenhalen wat we willen, dat is duidelijk."

Jambon gelooft wel in een goede afloop. "We zullen deze namiddag bewijzen dat we bekwaam zijn om een akkoord te vinden." Maar daarna is het niet voorbij. "We hebben 4 maanden over een staatshervorming gesproken. Als er morgenmiddag positief wordt gereageerd, dan ligt er wel nog heel wat op tafel. Dan moeten we ook onderhandelen over de pensioenen, asiel- en migratie, enz...."