1 op de 7 verlaat middelbaar zonder diploma

Meer dan 1 op de 7 jongeren verlaat de middelbare school zonder diploma. In Brussel ligt dat aantal nog hoger. Dat blijkt uit een studie van de K.U.Leuven die in het tijdschrift Klasse staat. In Nederland ligt dat cijfer intussen veel lager.

De Vlaamse regering had zich in 2002 voorgenomen om het aantal schoolverlaters zonder diploma tegen 2010 zeker met de helft te verminderen, maar het is gestegen met meer dan 2 procent. Vooral jongens stappen vroegtijdig uit in vergelijking met meisjes.

Als ook de ouders laaggeschoold zijn, is het risico groter, en ook voor jongeren die meerdere jaren overzitten, is de kans groot dat ze zonder diploma op zak afzwaaien.

Dat onze noorderburen het tij wel hebben kunnen keren, heeft vooral te maken met een intensieve en grootschalige aanpak vanuit de overheid. Die steunt op vier pijlers: taalachterstand wegwerken van in de kleuterklas, probleemleerlingen begeleiden, spijbelen harder aanpakken en meer praktijk op school.