"Anomalie in de berekeningen van de N-VA"

"Er zit een anomalie in de berekeningen van de N-VA". Dat zegt de Leuvense hoogleraar André Decoster over de nota van (toenmalig) koninklijk verduidelijker Bart De Wever. "De resultaten voor Vlaanderen worden minder rooskleurig voorgesteld dan die voor Brussel en Wallonië."

De voorbije dagen woedde in het debat over een mogelijk nieuwe financieringswet een politieke discussie over de manier van berekenen. Vooral de N-VA, de partij van Bart De Wever (foto bovenaan), en de SP.A, bij monde van Frank Vandenbroucke (kleine foto), vlogen elkaar hierbij in de haren.

Sinds gisteren is er een academische bijdrage aan het debat. André Decoster, econoom van de K.U.Leuven, maakte een rapport bekend waarin hij concludeert dat de N-VA wel degelijk een fout maakte bij de berekeningen.

Volgens Decoster, die “zo onafhankelijk mogelijk” voor Groen! in de highlevelgroep zat, zit de fout voornamelijk in de "split-rate". Een woordje uitleg: de personenbelasting doet de rijken gemiddeld meer betalen. Wie meer verdient, zit in een hogere belastingschijf. Als je de belasting gewoon 50-50 splitst, neemt de regionale personenbelasting dat stijgend tarief over. Welnu, in Vlaanderen is de welvaart hoger dan in Wallonië en Brussel, en dus ligt het gemiddelde tarief er hoger.

Decoster wijst erop dat De Wever in zijn nota maar één tarief gebruikt voor heel België. Over de stijgende tarieven is geen sprake bij De Wever. Aangezien Vlaanderen nu gemiddeld 22 procent belastingen betaalt en Wallonië zo'n 2 procent minder, worden de inkomsten voor Vlaanderen dus lager voorgesteld en die voor Wallonië opgesmukt, aldus Decoster.

"Niet twijfelen aan Planbureau en Nationale Bank"

Decoster benadrukt dat hij met zijn paper geen politieke bijbedoelingen heeft. "Maar niemand heeft er belang bij om onderhandelingen aan te vatten op basis van verkeerde of onnauwkeurige cijfers."

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (kleine foto, SP.A) kondigde vorige week alvast meteen aan dat hij contact zal opnemen met het Planbureau en de Nationale Bank om een aantal voorstellen inzake de financieringswet door te rekenen.

Is dat dan de finale objectivering? "Het Planbureau en de Nationale Bank hebben alvast een reputatie van zeer degelijk studie- en cijferwerk. Daaraan moet je niet twijfelen", besluit Decoster.

"Heb mij inderdaad misrekend..."

Zelf reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever nogal gepikeerd op al dat gecijfer. "Desondanks lijken sommigen mordicus te willen aantonen dat ik niet beter ben dan pakweg Margaret Thatcher die midden jaren 80 luidkeels riep "I want my money back"", schrijft hij in een persmededeling. Die "sommigen" behoren volgens De Wever tot het linkse kamp.

"Als Koninklijk Verduidelijker heb ik mij inderdaad misrekend", vervolgt hij cynisch, "niet in het compromisvoorstel van nieuw financieringsmodel, maar wel in het gebrek aan intellectuele eerlijkheid dat ik nu al een week ondervind." Volgens De Wever probeert links zijn voorstel af te doen als  "een bedekte van kruideniersflamingantisme".