"De Nacht van Exclusief was behoorlijk stevig"

Het Eén-programma "De rode loper" blaast op 30 oktober tien kaarsjes uit. De eerste bescheiden pasjes in de wereld van de glitter en de glamour werden in 2000 gezet met Johan Persyn en Lieve Ketelslegers. Zij waren de presentatoren van het eerste uur. Deredactie.be blikt met hen even terug op "De rode loper".

Johan Persyn

Hoe zag uw dag eruit als presentator van “De rode loper” ?

Mijn dag als presentator zag er veel minder opwindend uit dan het dagelijkse afscheid (waarbij we zogezegd naar van alles en nog wat gingen) deed vermoeden. Ik kwam meestal rond de middag binnen op de redactie en dan was het volop filmpjes bekijken en de presentatie voorbereiden (in overleg met Lieve uiteraard). Tussendoor ook het afscheid inlezen en langslopen bij Radio 2 met de korte inhoud van het magazine van die avond

Wat is uw favoriete fragment uit het programma ?

Een echt favoriet fragment kan ik me niet voor de geest halen, maar ik was wel een liefhebber van Becky & Boogie, de "small talk" rond een archiefstukje met een bepaalde artiest (bv. het optreden van Petula Clark in het Amerikaans Theater), waarin Fred Becky en Boogie Boy herinneringen ophaalden, dat had iets van ouderwetse charme, die ik best gezellig vond.

Herinnert u zich nog een leuk feestje ?

De feestjes met "De rode loper" hadden uiteraard een groot glittergehalte, wat wel eens leuk was voor één keer, al ben ik daar intussen iets minder happig op… Ik herinner mij wel nog de Nacht van Exclusief, waar Lieve en ik toen bij de eregasten waren: lekker eten, leuk feest, veel volk en ambiance. Dat was zeker een uitschieter.

Welke ster (binnenland/buitenland) is u altijd bijgebleven (in positieve of negatieve zin) ?

Wij kwamen niet in aanraking met buitenlandse artiesten, dat was hoogstens voor de reportageploeg weggelegd, als het al niet om beelden uit de internationale uitwisseling ging. Maar ik haal hier met plezier een andere bijzondere ontmoeting met een topartiest aan, die ik dan wel in het kader van "Het journaal" kon spreken en interviewen: de vriendelijke handdruk van… David Bowie, die heel spontaan "Hi, Johan" zei. Tja, dat was toch wel even een moment om te koesteren. Bowie was niet voor niets een van mijn grote jeugdhelden !

Welke job oefent u nu uit ?

Ik ben momenteel diensthoofd Communicatie en Cultuur aan de Hogeschool Gent (HoGent). Het hele gamma van menselijke activiteiten komt hier aan bod. Daarvoor pr doen en evenementen opzetten is een droomjob ! Tussendoor ben ik ook nog bezig met muziek en nieuws van vroeger in het project Yesterday, dat loopt bij AVS en TVOost, het weekblad De Beiaard en zeven lokale radio’s. We hopen dat volgend jaar nog uit te breiden voor heel Zuid-Oost-Vlaanderen en op termijn mogelijk naar heel Vlaanderen.

Hebt u nog contact met medepresentatrice Lieve Ketelslegers ?

Helaas: ik heb Lieve de jaren daarna nog enkele keren teruggezien, we zijn zelfs nog bij elkaar thuis geweest, maar de jongste jaren zijn we elkaar wat uit het oog verloren. Ik nodig haar bij deze graag eens uit naar Gent voor een hernieuwde kennismaking !

Lieve Ketelslegers

Hoe zag uw dag eruit als presentator van “De rode loper” ?

Ik kwam rond de middag aan. Dan volgde een korte briefing van wat er die avond in de uitzending zat. Aangezien ik een presentatieduo vormde met Johan Persyn, verwerkten we in de namiddag de presentatiestukjes (de intro’s) van de reportages. Rond 15 uur mocht ik naar de kapper (in huis) en rond 17 uur naar de make-up. De live uitzending startte om 18 uur. Om 18.30 uur weer naar de make-up voor de afschminking en tegen 19 uur vertrok ik naar huis.

Wat is uw favoriete fragment uit het programma ?

Ik herinner me nog goed de kerstclip die Mark Uytterhoeven en Guy Mortier maakten… voor de open haard en op een schapenvachtje…met geruite dekentjes over de knieën. Ze dreven daarin de spot met de meligheid van die periode.

Herinnert u zich nog een leuk feestje ?

Het feest van Exclusief… ik vermoed dat het toen een van de eerste edities was… dat was behoorlijk stevig, naar mijn mening.

Welke ster (binnenland/buitenland) is u altijd bijgebleven (in positieve of negatieve zin) ?

Craig David. Ik had er geld voor gegeven om hem te mogen interviewen, helaas was dit geluk voor een reporter van onze redactie weggelegd.

Welke job oefent u nu uit ?

Ik werk sinds 2,5 jaar bij de gemeente Riemst op de dienst Communicatie. Sinds een half jaar ben ik diensthoofd.

Hebt u nog contact met medepresentator Johan Persyn ?

Helaas niet. Ik ben erg benieuwd hoe het met hem gaat. We hebben altijd erg goed samengewerkt en ik ben nog altijd blij dat ik hem heb leren kennen !