"Je bevuilt de dood van 104.000 mensen"

Hoge bomen vangen veel wind. Dat mocht ook Julian Assange, stichter van de website WikiLeaks, afgelopen vrijdag op CNN ondervinden. Terwijl het eigenlijk de bedoeling was om enkel te praten over de nieuwe documenten die de website over de oorlog in Irak op het internet gepubliceerd had, ging het interview plots een heel andere richting uit. Dat zinde Assange niet en hij stapte gewoonweg op.

CNN-journaliste Atika Shubert wilde weten hoe de moeilijke relatie tussen Assange en zijn medewerkers, van wie er al verschillende ontslagen werden, het beeld van de website beïnvloedde. Zo zei Daniel Domscheit-Berg, lange tijd de nummer twee van WikiLeaks, na zijn ontslag eind september: "Onze reden van bestaan is openheid, maar de structuur van het bedrijf zelf is dat verre van". Welke vorm van kritiek dan ook bleek voor Assange onbespreekbaar, want "WikiLeaks is alleen maar zijn baby", klonk het.

Assange raakte door deze vragen al licht geïrriteerd -"Welke zijn uw bronnen?"- en begon opvallend zeurderig en eentonig te praten. "Dit is helemaal geen interessante kwestie. Wie zich binnen een organisatie misdraagt, wordt ontslagen. Het is duidelijk dat zij daarmee niet tevreden zijn."

"Ik moest die vraag stellen"

Shubert drong verder aan met de vraag: "Al die affaires hebben toch ook een effect op de website. Zou u daarom overwegen een stap opzij te zetten?" "Mijn rol is het de aanvallen op de site op te vangen. Dat is een moeilijke rol. Aan de andere kant ben ik het dan ook die de eer opstrijkt", aldus Assange.

De CNN-journaliste bracht het gesprek vervolgens op een ander heikel punt, namelijk de beschuldiging van aanranding door twee vrouwen in Zweden, midden augustus. "Daarover wil ik niet praten", repliceerde Assange onmiddellijk. Shubert: "Maar dat moet toch een invloed hebben op WikiLeaks?"

Assange had er toen helemaal geen zin meer in en mompelde: "Wanneer je dit erg serieus interview wil besmetten met vragen over mijn persoonlijk leven, dan ben ik weg. Dit is echt smakeloos, Atika. Ik ben echt weg wanneer je op die manier het door ons openbaar maken van de dood van 104.000 mensen bevuilt met vragen over mij." Shubert hield voet bij stuk en de nu 39-jarige oprichter van WikiLeaks deed zijn oortje af en verliet de interviewset.

Atika Shubert verdedigde achteraf haar optreden door te zeggen : "Ik moest die vraag stellen." Op diverse discussieforums waren velen verontwaardigd over de CNN-vragen. Volgens hen zou CNN te weinig kritisch zijn tegenover de maatregelen die deze en de vorige regering inzake de oorlog in Irak genomen hebben.

lees ook