"Stakingen kosten tot 400 miljoen per dag"

De stakingen in Frankrijk tegen de verhoging van de pensioenleeftijd kosten 200 tot 400 miljoen euro per dag. Dat zegt de Franse minister van Economie Christine Lagarde (kleine foto), die er ook voor waarschuwt dat de acties het imago van Frankrijk beschadigen.

Het protest tegen de impopulaire maatregel duurt intussen voort. Sinds begin september hebben de vakbonden al verschillende nationale actiedagen georganiseerd, waarbij telkens meer dan een miljoen mensen op straat zijn gekomen tegen de wetswijziging.

Er wordt ook gestaakt in de petroleumsector (foto boven), waardoor veel pompstations droog staan en er transportproblemen zijn.

De Kamer en de Senaat hebben de plannen al goedgekeurd, maar voor de wet in werking kan treden, moet een gezamenlijke commissie van Kamer en Senaat de teksten op elkaar afstemmen. Woensdag kan die gemeenschappelijke tekst dan definitief  worden goedgekeurd.