"Wijnpaus" Den Houwaart opnieuw beste rode

Op de wijnbeurs Megavino is de wijn van Den Houwaart opnieuw uitgeroepen tot beste Belgische rode wijn. In de categorieën wit en schuimwijn triomfeerden de Limburgse wijndomeinen Aldeneyck en Pietershof.

De Cuvée Jul Barrique Amerikaanse eik van Den Houwaart is dus opnieuw de beste Belgische rode wijn. Ook de tweede en de derde plaats in die categorie gingen naar wijnen van dat domein. De internationale jury sprak zelfs over "een nieuwe wijnpaus".

Vorig jaar won Den Houwaart ook, maar onder voorbehoud. Eigenaar Joeri Röttger werd er door concurrenten van beschuldigd dat hij geknoeid had met ingevoerde wijn, maar uit onderzoek bleek dat niet het geval te zijn en Röttger kreeg toch zijn prijs.

In september van dit jaar was Den Houwaart ook al bekroond als beste Belgische rode wijn in die andere competitie, die van de Vlaamse sommeliers.

De wijngaard op de Houwaartse berg in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge bestaat al sinds '73, maar werd in 2004 overgenomen door Joeri Röttger.Het domein met Müller-Thurgau, Bacchus, Kerner, Pinot Noir en Dornfelder ligt in het centrum van het Hageland, maar heeft wel geen gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Limburg scoort in wit en belletjes

In de categorie witte wijnen ging het wijndomein Aldeneyck uit Maaseik met de prijzen lopen. Letterlijk in het meervoud, want net als vorig jaar kaapte Aldeneyck de 1e en 2e plaats weg in die categorie.

De eigenaars van Aldeneyck, Karel Henssens en Tine Linssen, hebben in Maaseik 27.000 wijnstokken staan op een 6 hectare grond, met vooral veel grind. Het gaat vooral om Pinot Gris, Pinot Blanc en Pinot Noir.

De "Crémant de Crindael" van het domein Pietershof in Teuven werd bekroond als beste Belgische schuimwijn. Die crémant van Riesling en Pinot Gris liet de grotere schuimwijnproducenten achter zich. De voorbije jaren was Pietershof ook al in de prijzen gevallen, maar dan vooral bij de witte wijnen.

Het domein Pietershof ligt op de zuidhelling van "het Crindael" in de Voerstreek, in een erg kalkhoudende bodem. Er groeien vooral Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay en Muscat.