Afwijzing "afval-compromis" van Berlusconi

De burgemeesters van de gemeenten uit de buurt van de Zuid-Italiaanse stad Napels wijzen het compromisvoorstel van de Italiaanse regering af om de opening van een nieuw stort in Terzigno (foto) op te schorten, op voorwaarde dat ook het protest ertegen ophoudt.

De burgemeesters willen dat de plannen voor de opening van een nieuw stort op de oostelijke helling van de Vesuvius-vulkaan definitief worden opgeborgen. "We hebben beslist om het voorstel van de regering niet te aanvaarden", zegt burgemeester Guido Bertolaso van Boscoreale, "we willen bijkomende garanties dat het tweede stort in Terzigno er niet komt, zoals geëist door onze mensen." 

Vorige week kwam het verschillende keren tot rellen tussen de ordediensten en betogers tegen de komst van een nieuw stort. Daarbij raakten de afgelopen dagen verschillende mensen gewond.

Vrijdag probeerde de regering-Berlusconi de gemoederen nog te sussen door de regio van Terzigno 14 miljoen euro te beloven "voor de geleden schade", maar die geste heeft duidelijk niet veel indruk gemaakt.

Intussen blijft het huisvuil zich verder opstapelen in de straten van Napels. Het afvalprobleem in de hoofdstad van Campanië en omstreken sleept nu al jaren aan. Enerzijds is de capaciteit van vuilnisbelten en verbrandingsoven te klein, terwijl anderzijds de maffia grof geld verdient met het dumpen van illegaal afval uit Noord-Italië.