Automaten met oordopjes in concertzalen

De Vlaamse muziekclubs gaan oordopjesautomaten plaatsen. De actie maakt deel uit van een campagne om concertgangers bewust te maken van het feit dat te luide muziek blijvende gehoorschade kan veroorzaken.

"We willen onze bezoekers een aantal concrete tips geven en hen zo bewust maken van het feit dat langdurige blootstelling aan te hoge decibels echt niet goed is", zegt Marc Steens, coordinator van Clubcircuit. Die vzw is een koepel van 11 Vlaamse onafhankelijke muziekclubs en concertorganisatoren.

"Tegelijk pleiten we voor meer onderzoek naar de gehoorproblematiek voor het festival- en concertpubliek, naast een duidelijke en realistische regelgeving op Europees vlak. Vandaag is het immers zo dat elk land zijn eigen normen hanteert."

De campagne met als slogan "Muziek moet plezant blijven - denk aan je oren" wordt, in samenwerking met de Christelijke Mutualiteiten, gevoerd met affiches, flyers en banners op websites. Daarnaast krijgt elke muziekclub automaten waar concertgangers voor 50 cent kwalitatieve oordopjes kunnen kopen. Die oordopjes zorgen voor een gemiddelde demping van 15 decibel.