België sluit akkoorden met Kazachstan

België en Kazachstan gaan hun economische relaties verbeteren. Dat is gebleken bij een bezoek van president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan aan ons land. Er zijn akkoorden afgesloten op het vlak van douane, kernenergie en gezondheidszorg.

President Nazarbajev werd met militaire eer ontvangen en hij  onthulde voor het Egmontpaleis een vredesbeeld, dat de slachtoffers van nucleaire wapens herdenkt. Hij werd ook ontvangen door koning Albert (foto) en door Europees president Herman Van Rompuy.

Daarna was het vooral de economie die centraal stond, Kazachstan heeft immers veel olie en levert 20 procent van de olie van de Europese Unie. Er werden akkoorden gesloten op het vlak van de douane, kernenergie en de gezondsheidszorg.

Kazachstan kan geen goed rapport voorleggen op het vlak van mensenrechten, al is het momenteel voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Premier Yves Leterme (CD&V) heeft dat wel aangekaart maar president Nazarbayev repte er niet over.