Dendermonde test “antidiefstalspray”

Dendermondse handelaars kunnen zich voortaan beveiligen tegen inbraak en diefstal met een sproeisysteem dat uniek is in België. Waardevolle spullen worden daarbij gemerkt met een speciale vloeistof die een synthetische DNA-code bevat.

Aan de hand van die code kan de politie de oorspronkelijke eigenaar van gestolen spullen snel opsporen. Het systeem wordt uitgetest in Sint-Gillis-Dendermonde, omdat daar relatief veel inbraken gebeuren. In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland, is de spray al in gebruik. Daar daalde het aantal diefstallen met de helft.

Volgens de korpschef van de Dendermondse politie, Paul Putteman, is het systeem waterdicht. “Zelfs wanneer de analyse geen resultaat oplevert, dan kan de stof opnieuw geanalyseerd worden in het labo en kan op een eenduidige manier aangetoond worden wie de rechtmatige eigenaar is", zegt hij.

De stof kan ook op een andere manier gebruikt worden. Door een sproeisysteem aan de ingang van de winkel krijgt een dief bij een inbraak de vloeistof over zich. Bij een politiecontrole verraadt hij dus zichzelf meteen.