Eerste stap naar eengemaakte brandweerzones

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft een overeenkomst getekend met de burgemeesters van 17 nieuwe, eengemaakte brandweerzones. Het gaat om de eerste stap in de geplande brandweerhervorming.

In totaal komen er 32 brandweerzones in ons land. De 17 die nu de overeenkomst ondertekend hebben, worden voorlopig  "operationele prezones". Zij zijn nog geen rechtspersoonlijkheid, maar zullen dat in de volgende fase van de brandweerhervorming wel worden.

Binnen de prezones zullen de brandweerkorpsen voortaan samenwerken op het terrein. Ze maken ook afspraken op het vlak van management, personeel en materiaal.

"Door deze schaalvergroting kunnen de tussenkomsten door de brandweer doeltreffender en sneller verlopen. Het logische gevolg is meteen dat interventies ook veiliger worden voor de burgers en voor het brandweerpersoneel", zegt Turtelboom.

De 32,6 miljoen euro die dit jaar naar de brandweerhervorming gaat, wordt voor het grootste deel gebruikt voor de oprichting van de prezones. Zes miljoen gaat naar opleiding en drie miljoen naar rekrutering en nieuwe software.