EU-grenswachten gaan naar Griekenland

Een Europees team van grenswachten en gespecialiseerde ambtenaren inzake immigratie gaat de grens tussen Griekenland en Turkije bewaken. Ze moeten Athene helpen om de toevloed van asielzoekers af te remmen.

Het is de eerste keer sinds de oprichting van het Europese migratieagentschap Frontex in 2005 dat de speciale grenswachteenheid wordt ingezet. Die zal vooral worden ingezet aan de grens met Turkije en werkt onder Grieks toezicht.

Griekenland had in een brief aan de Europese Commissie en aan minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) die de EU-ministerraad voorzit, om hulp verzocht.

De voorbije maanden is het aantal illegale immigranten dat vanuit Turkije EU-lidstaat Griekenland wil binnenkomen met een derde gestegen. Dit jaar zijn daar nu al meer dan 40.000 mensen opgepakt en de opvangkampen in Griekenland zitten overvol. De Verenigde Naties hadden eerder al gesproken over "catastrofische" levensomstandigheden voor de vluchtelingen in Griekenland.

Twee jaar geleden kwam de helft van alle illegale migranten de EU binnen via Griekenland. Nu zou dat bijna 9 op de 10 zijn. Dat komt omdat Spanje, Malta en Italië nu strengere grenscontroles en immigratievoorwaarden hebben.

Frontex bewaakt de EU-grens

Het Europese agentschap Frontex werd in 2005 opgericht en heeft zijn zetel in de Poolse hoofdstad Warschau. Het agentschap coördineert de activiteiten van de lidstaten inzake de bescherming van de buitengrenzen van de Unie.

Frontex heeft 164 medewerkers, maar kan een beroep doen op grenswachten van de lidstaten. Het agentschap beschikt over een interventiemacht met specialisten inzake bewaking en migratiewetgeving.