Karzai erkent geld te ontvangen van Iran

De Afghaanse president Hamid Karzai (foto) heeft toegegeven dat zijn kabinetschef "zakken met geld" van buurland Iran heeft ontvangen. Op een persconferentie verzekerde hij dat het gaat om officiële en "transparante" hulp.

"De Iraanse regering helpt ons een of twee keer per jaar door ons telkens 500.000, 600.000 of 700.000 euro te geven", geeft Karzai toe. "Het gaat om officiële hulp. Kabinetschef Oumar Daoudzai ontvangt het geld van de Iraanse regering in overeenstemming met mijn bevelen. Alles is openbaar, en ja, het geld zit in zakken."

Volgens The New York Times ontving Daoudzai miljoenen dollars, die in een geheim fonds werden gestort dat door Karzai en Daoudzai gebruikt wordt voor het betalen van afgevaardigden, stamhoofden en verantwoordelijken van de taliban om zich zo van hun loyaliteit te verzekeren. Volgens de krant wil Teheran zo tweedracht zaaien tussen de Afghanen, de Amerikanen en de NAVO.

Volgens Karzai krijgt zijn land ook geld van andere landen. Zo kreeg zijn regering 9 jaar geleden ruim 1 miljoen euro van de Verenigde Arabische Emiraten. De Afghaanse president zegt wel niet duidelijk waarvoor het geld wordt gebruikt en houdt het bij vage bewoordingen zoals "om het kantoor van de president te helpen" of  "om individuele personen financieel te steunen".