Leger toch niet ingezet in Brugse gevangenis

In de gevangenis van Brugge zullen dan toch geen militairen worden ingezet om de bewaking te verzekeren. Dat meldt het kabinet-Justitie. In Brugge staken de cipiers al een week, omdat ze hun rustdagen niet kunnen opnemen.

Hun taken werden overgenomen door de politie, maar die heeft laten weten dat dat ook niet meer houdbaar was. Daarop riep de gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne, op om het leger in te zetten, maar dat zal dan toch niet gebeuren.

De kwestie is voorlopig niet aan de orde, zegt Justitie, omdat de politie toch voldoende mankracht heeft om de bewaking in de gevangenis over te nemen.

Breyne wilde militairen

Paul Breyne, de gouverneur van West-Vlaanderen, had eerder gezegd dat hij de hulp inriep van het leger om de gevangenen in Brugge te bewaken. Breyne deed dat nadat de Brugse burgemeester Patrick Moenaert gezegd had dat de toestand niet langer houdbaar was voor de lokale politie. "Wij hebben ook geen mensen op overschot, zodat dit na enkele dagen weegt op de reguliere taken. Wij hebben dan ook versterking gekregen van andere politiezones, maar ook daar komt een einde aan", zei Moenaert.

De staking begon precies een week geleden. De cipiers willen de garantie dat ze hun rustdagen kunnen opnemen.

Vrijdag bereikten de vakbonden en justitie een principeakkoord. "Er zijn garanties gegeven dat de rustdagen voortaan niet meer zomaar kunnen worden ingetrokken", zei Guy Milis van de liberale bond VSOA toen.

De vakbonden hebben het akkoord verdedigd bij de stakers aan de poort, maar die hebben het verworpen. "Het personeel heeft geoordeeld dat in het voorakkoord te weinig garanties zijn opgenomen voor hun rustdagen", zegt Kris Vanthuyne van de socialistische vakbond ACOD. "Het begrip overmacht in de afspraak moet beter omschreven worden. Het blijft te gemakkelijk om op basis van dit begrip extra personeel op te vorderen en dus uit rust terug te roepen."