Nederlander ontvoerd in Afghanistan

In het noorden van Afghanistan zijn een Nederlandse hulpverlener en zijn Afghaanse chauffeur ontvoerd door vier gewapende mannen. Buitenlandse Zaken in Nederland bevestigt het bericht maar geeft niet meer details vrij.

De ontvoering vond plaats in de noordelijke provincie Takhar, waar de Nederlandse hulpverlener werkt. De kidnappers zouden met vier zijn. Het is niet duidelijk of het om talibanstrijders gaat of om leden van een criminele organisatie.

Ondanks de onveiligheid blijft president Hamid Karzai bij zijn voornemen om in december alle privébewakingsdiensten het land uit te zetten. Veel hulporganisaties en bedrijven doen een beroep op die firma's. Maar volgens Karzai gaan die zich te buiten aan omkoping van krijgsheren en drugstrafikanten. Karzai zou wel bereid zijn om uitzonderingen toe te staan. De internationale gemeenschap vreest dat de maatregel voor honderden miljoenen euro aan projecten op de helling zet.

15 taliban gedood

Nog in het noorden van Afghanistan is een aanslag gepleegd op een konvooi van de ISAF-troepen (foto). Enkel de zelfmoordterrorist werd daarbij gedood.

In het zuiden van Afghanistan zijn dan weer 15 talibanstrijders gedood bij een aanval op de geallieerde troepen. Die zouden een talibankopstuk op het spoor geweest zijn.