Nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog

Ook dit jaar verschenen er weer tal van boeken - fictie en non-fictie - met de Eerste Wereldoorlog als onderwerp

Non-Fictie

Gebroken vleugels van de Belgische luchtvaart

André Bar - Uitgeverij Flying Pencil

Deze kroniek van de Belgische luchtvaartgeschiedenis begint bij de gesneuvelde Belgsiche luchtvaartpioniers in de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie

ARRAS & VIMY 1917

Peter Barton - Uitgeverij Lannoo

In de lente van 1917 starten de geallieerden een zwaar offensief rond Arras. De inname van de heuvelrug bij Vimy is één van de grootste successen in de geschiedenis van het westelijk front. De gevechten eisen echter een enorm zware tol. Peter Barton schetst een beeld van het lenteoffensief van 1917 aan de hand van talloze getuigenissen en tientallen foto's, waaronder nog niet eerder gepubliceerde panoramische beelden uit het archief van het Imperial War Museum.

Meer informatie
 

Bier aan het IJzerfront

Frank Becuwe - Uigeverij De Klaproos

Frank Becuwe vertelt over de rol van het bier en de overlevingsdrang van gewone burgers in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie 
 

Velden van weleer

Chrisje Brandts - Uitgeverij Het Spectrum

Achtste herdruk van een onalledaagse reisgids. ‘Velden van Weleer’ is vooral een gids naar de oorlog zelf en een verhaal over de alledaagse gekte, zoveel mogelijk verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken, romans en gedichten.

Meer informatie

 

 

 

 

 


 

De ondergang van het oude Europa

Miranda Carter - Uitgeverij Balans

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stonden drie neven aan het roer van Europa: koning George van Groot Brittannië, keizer Wilhelm II van Duitsland en tsaar Nicolaas II van Rusland. Miranda Carter vertelt het tragikomische verhaal van een kleine, glamoureuze, in zichzelf gekeerde elite die wanhopig probeert de politieke controle over Europa te behouden.

Meer informatie  

De visie van de vijand - Wereldoorlog I door de ogen van Duitse fotografen

Peter D'haeseleer - Uitgervij Davidsfonds

Peter D’ haeseleer selecteerde beelden uit ‘Der grosse Krieg in Bildern’, een Duits propagandatijdschrift dat vanaf 1915 tot oktober 1918 de oorlog in beeld bracht. Het kijkboek biedt een vernieuwende en controversiële blik op de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie

Wereldoorlog I door de ogen van Duitse fotografen
 

De essentie - Wereldoorlog I

Sophie De Schaepdrijver - Uigeverlij Luster

De Eerste Wereldoorlog wordt wel eens de erfzonde van de twintigste eeuw genoemd – een oorlog die aan de oorsprong stond van een tijdperk van extreem geweld. Het loont dan ook de moeite om na te gaan hoe deze oorlog precies is verlopen. Deze essentie besteedt niet alleen aandacht aan de fronten, maar ook aan de thuisfronten en de bezette gebieden.
De Essentie is een verzameling miniboekjes waarbij elk boekje op ongeveer 50 pagina’s alle relevante facetten met betrekking tot een actueel of ander interessant onderwerp op kernachtige wijze uiteenzet.

Meer informatie 
 

Bachten De Kupe 14/18

Sieffried Debaeke - Uitgeverij De Klaproos

Aan de hand van prentkaarten en getuigenissen uit dagboeken blikt dit boek terug op de streek waar de Belgische soldaat zich thuis voelde: de streek ten westen van de IJzer en de Ieperlee.

Meer informatie  

 

De schoonheid en het verdriet van de oorlog

Peter Englund - Uitgeverij Het Spectrum

Dit boek gaat niet over de grote feiten van de Eerste Wereldoorlog, maar juist over de kleine verhalen van negentien gewone mensen. Peter Englund vertelt een aangrijpend verhaal dat de oorlog laat zien zoals het echt was: zinloos, mensonterend, saai.

Meer informatie  

Cemeteries of the Great War by Edwin Luytens

Jeroen Geurst - Uitgeverij 010

De Britse architect Sir Edwin Lutyens (1869-1944) ontwierp na de Eerste Wereldoorlog 140 begraafplaatsen voor de gesneuvelde soldaten in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De reeks begraafplaatsen vormt als het ware een afdruk van het voormalige strijdfront op de kaart van Europa. Het boek is een compleet naslagwerk en een uitstekende reisgids voor liefhebbers en professionals op het gebied van architectuur en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie

 

 

 

 

1914-1918 door Duitse ogen

André Gysel - Uitgeverij Lannoo

Een mozaïek van foto’s, afbeeldingen en ooggetuigenverslagen over het dagelijkse leven van de Duitse frontsoldaat, historisch gekaderd en voorzien van bondige commentaren.

Meer informatie

Gaston Le Roy - Dagboek van een Vlaamse oorlogsvrijwilliger tijdens WOI

André Gysel - Uitgeverij Terra Lannoo

Het dagboek van Gaston Le Roy, een Vlaamse oorlogsvrijwilliger en aanhanger van de frontbeweging staat symbool voor het verhaal van alle oorlogsvrijwilligers tijdens de Eerste Wereldoorlog. André Gysel geeft duiding bij het verhaal.

Meer informatie
 

Gustave Van de Woestyne

Robert Hoozee - Uitgeverij Mercatorfonds

Rijkelijk geïllustreerd boek over de uiterst veelzijdige en originele kunstenaar Gustave Van de Woestyne (1881-1947). Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Van de Woestyne met zijn gezin in Groot-Brittannië. Hij schilderde er monumentale aanklachten tegen oorlogsgeweld en was bijzonder actief als portretschilder.

Dit boek begeleidde de gelijknamige tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten, Gent (27 maart - 27 juni 2010).

Meer informatie

Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog

Koen Koch - Uitgeverij Manteau

Koen Koch beschrijft niet alleen het militaire verloop van de oorlog, maar gaat ook uitvoerig in op de politieke achtergronden en de sociale, culturele en literaire aspecten van de Grote Oorlog.

Meer informatie

Hoe houd je van een kind

Janusz Korczak - Uitgeverij SWP

De Poolse opvoeder, pedagoog en arts Janusz Korczak (1878/79-1942) schreef het eerste deel van dit boek, ‘Het kind in het gezin’, tijdens de Eerste Wereldoorlog terwijl hij als militair arts in het Russiche leger een veldhospitaal leidde. In het tweede deel behandelt René Görtzen Korczaks deelname aan de Grote Oorlog, zijn werkzaamheden als arts en zijn verblijf in een paar internaten in Kiev.

Meer informatie
 

Arts in de Grote Oorlog

Roger Lampaert - Uitgeverij De Klaproos

Oorlogsdagboek van Paul De Backer, een jonge huisarts die in 1914 wordt opgeroepen om het Belgisch leger te dienen. Uit het Frans vertaald en van commentaar voorzien door Roger Lampaert.

Meer informatie

Our soldiers historical research - Onze soldaten 1914-1919

Paul O’Connor - Uitgeverij Berghmans

’Our Soldiers’ werd geïnspireerd door de herdenking van negentig jaar einde van de Eerste Wereldoorlog en het verdwijnen van de laatste oud-strijders van de Grote Oorlog. Dit boek maakt deel uit van een ruimer samenwerkingsproject tussen Vlaanderen en Nieuw-Zeeland en de prominente rol van de Nieuw-Zeelanders in het drama van Flanders Fields Paul O’Connor behandelt het geschiedkundig aspect van de Nieuw-Zeelandse soldaten in de Eerste Wereldoorlog, en vooral in de Westhoek.

Meer informatie

Anna3

Tentoonstelling  ‘our soldiers’
 

Marinekorps Flandern

Johan Ryheul - Uitgeverij Flying Pencil

Johan Ryheul beschrijft de hele opbouw en de acties van de Duitse Marine aan de Vlaamse kust en in het hinterland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie 
 

In de vuurlinie. Oorlogsdagboek van soldaat Len Smith 1914-1918

Len Smith - Uigeverij Fontaine

De Britse soldaat en kunstenaar Len Smith brengt de gruwelen van het leven in de loopgraven van Noord-Frankrijk op aangrijpende wijze tot leven. Hij overleefde met een mengeling van humor, argeloosheid, moed en dom geluk de heftigste gevechten van de Eerste Wereldoorlog. Vuurlinie bevat de ongewijzigde tekst en tekeningen het originele aantekenblok.

Meer informatie

Erfgoed Langemark-Poelkapelle

Georges Vandromme - Uitgeverij De Klaproos

Georges Vandromme koppelt menselijke verhalen aan monumenten, gedenkstenen en begraafplaatsen - de blijvende sporen van de Grote Oorlog in Langemark-Poelkapelle.

Meer informatie
 

Bezette Stad

Paul van Ostaijen - Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep

Poëzie = woordkunst.’ Dat was het credo van Paul van Ostaijen, die dichtkunst vooral zag als een spel met woorden. Hij streefde naar een zo groot mogelijke harmonie tussen vorm en inhoud. Na de Eerste Wereldoorlog kwam hij in Berlijn in aanraking met het expressionisme en het dadaïsme; niet veel later publiceerde hij de bundel Bezette stad (1921). Het is een vroege proeve van ritmische typografie, met gedichten die uit geïsoleerde woorden en woordgroepen werden samengesteld. Elk onderdeel uit de bundel geeft in een momentopname een bepaald facet van zijn herinneringen aan de Antwerpse oorlogstijd weer. Nagelaten gedichten bevat de gedichten die nooit in een bundel zijn verschenen die door Van Ostaijen zelf verzorgd werd.

Meer informatie
 

1914. De Duitsers komen.

Dirk Van Thuyne - Uitgeverij Lannoo

Vanuit een originele invalshoek en met veel aandacht voor persoonlijke getuigenissen schetst Dirk Van Thuyne de moordende begindagen van de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie

Geert Spillebeen bezoekt
 

Fictie

Zaïda

Anne Cuneo - Uitgeverij De Geus

Levensgeschiedenis van een meisje uit de betere kringen in de negentiende eeuw. Na de confrontatie met de verschrikkingen van de Grote Oorlog, besluit Zaïda - één van de eerste vrouwelijke artsen - zich verder te specialiseren in de psychiatrie: Ook de Tweede Wereldoorlog laat sporen na in haar leven.

Meer informatie
 

Val der titanen. De century trilogie.

Ken Follett - Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

In 1911 verandert de wereld voorgoed. Arbeiders laten zich niet langer onderdrukken, vrouwen eisen hun rechten op, de rijke aristocratie kan haar macht niet langer handhaven. Overal fluisteren diplomaten elkaar woorden in die het lot van miljoenen mensen over de hele wereld zullen veranderen. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog proberen acht mensen hun weg in deze roerige wereld te vinden: Gus Dewar, rechterhand van de Amerikaanse president; Lev en Grigori Pesjkov, twee arme Russische broers op zoek naar een beter leven; mijnwerker Billy Williams en zijn ambitieuze zus Ethel, huishoudster van de vermogende graaf Fitzherbert; de vrijzinnige lady Maud en haar geliefde, de Duitse diplomaat Walter von Ulrich. Terwijl hun levens elkaar kruisen, dragen deze mensen ieder op hun eigen manier bij aan een titanenstrijd die zijn weerga niet kent…

Meer informatie
 

Een vlucht zwaluwen

Sarah Harrison - Uitgeverij Von Holkema & Warendorf

John Ashe is een gedesillusioneerd soldaat die na de Eerste Wereldoorlog als klusjesman bij een gelukkig gehuwd koppel terechtkomt. Hij probeert aan zijn gruwelijke herinneringen uit de oorlog te ontsnappen, terwijl de vrouw des huizes voor zijn charmes valt.

Meer informatie

Vaslav

Arthur Japin - Uitgeverij Rubinstein B.V. en De Arbeiderspers

Nieuw luisterboek en herdruk van historische roman ‘Vaslav’
Op 19 januari 1919, het hoogtepunt van zijn roem, staakt balletdanser Vaslav Nijinski (1890-1950) zijn optreden. Hij zich tot zijn publiek en zegt::“Nu is het kleine paardje moe”. Te midden van de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog hoopte Nijinski de mensheid te kunnen bekeren tot de liefde. Als hij merkt dat hij niet gehoord wordt, sluit hij zich voorgoed van de wereld af. Drie ooggetuigen reconstrueren de gebeurtenissen rond deze noodlottige dag.

Meer informatie Uitgeverij Rubinstein

Meer informatie Uitgeverij Arbeiderspers

 

De vergeten tuin

Kate Morton - Uitgeverij Meulenhoff Boekerij

Na een lange reis vanuit Engeland aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, wordt een jong meisje alleen achtergelaten in Australië. De zoektocht naar haar verleden brengt haar later terug naar Engeland. Haar kleindochter wordt erfgename van een prachtig landgoed dat door zijn vele geheimen berucht is bij de lokale bevolking.

Meer informatie
 

De oolrogsherinneringen van Frank Richards, 1914-1918

Frank Richards - Uitgeverij Dulce et Decorum

Vertaling van ‘Old Soldiers Never Die’. Frank Richards (1883-1961) was reservist toen de oorlog uitbrak. Hij meldde zich meteen aan bij de Royal Welch Fusiliers. Ondanks het feit dat hij diverse malen voor bevordering in aanmerking kwam, heeft hij ervoor gekozen om soldaat te blijven. Richards heeft zijn oorlogsherinneringen vanuit het gezichtspunt van een gewone soldaat opgeschreven, omdat hij de oorlog zoals hij die had meegemaakt niet herkende in de vele memoires van de officiers.’

meer informatie
 

Het lot van de jager

Wilbur Smith - Uitgeverij Meulenhoff Boekerij

Herdruk van de avonturenroman over een voormalig luitenant die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog safari”s in Masai-land leidt en spioneert voor het Britse leger.

Meer informatie
 

De eenzaamheid van het westen

Johanna Spaey - Uitgeverij De Geus

Aan het einde van de negentiende eeuw emigreren tienduizenden mensen vanuit West-Europa naar Canada, zo ook de ouders van Cassandra. Haar vader is goudzoeker in het barre noorden, terwijl haar moeder geld verdient met het afleggen en balsemen van lijken. Het tekentalent van Cassandra voert haar naar de dodenakkers van de Eerste Wereldoorlog, waar ze opnieuw met leven en overleven wordt geconfronteerd.

Meer informatie
 

AGE 14

Geert Spillebeen - Uitgeverij The Collins Press (Ierland)

Via een omweg in de VS, waar het boek vorig jaar al in een Engelse vertaling verscheen, komt het nu met een aparte Ierse editie na 10 jaar een beetje thuis. Deze Vlaamse (jeugd)roman is het verhaal van de allerjongste gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie

Strips

De grote slachting 1914-1918

Verney enTardi - Uitgeverij Casterman

In deze realistische strip voor volwassenen kijkt Tardi door de ogen van een Franse frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog, die zich van meet af aan geen enkele illusie maakt en beseft dat de oorlog louter een kwestie van overleven is.

Meer informatie
 

Fritz Haber 3. Un vautour, c'est déjà presque un aigle.

David Vandermeulen - Uitgeverij Mirages

Nieuwe strip voor volwassenen in de serie ‘Fritz Haber’ van de Belgische striptekenaar David Vandermeulen. In “Un Vautour, c’est déja presque un aigle’ staat 1915 centraal: een jaar van tragedies, tegenstellingen en doorslaggevende gebeurtenissen voor Fritz Haber, de uitvinder van het gas, en zijn entourage.

Meer informatie

Tentoonstelling IFFM Ieper
 

Non-Fictie

De Hollandstellung

Johan den Hollander, Ruud Murk en Hans Sakkers - Uitgeverij Witsand

Het allereerste boek over de geschiedenis van de Hollandlinie, dit is de grens rond Nederland waar veel bunkers zijn geplaatst die Nederland buiten de Eerste Wereldoorlog hielden.

Meer informatie
 

Luchtoorlog boven België - Van Antwerpen tot de Zee

Bernard Deneckere - Uitgeverij Roularta

De Eerste Wereldoorlog is de eerste oorlog waarin vliegtuigen een grote rol spelen. Een hele reeks wereldprimeurs passeren de revue: de eerste luchtoverwinning, de eerste nachtelijke raids, de eerste bommenwerpers en de eerste zeppelinaanvallen. Dit boek bevat nog nooit eerder gepubliceerde foto's.

Meer informatie
 

De jacht op Flaminganten

Prof. Dr. Jos Monballyu - Uitgeverij De Klaproos

Vanaf 1917 kwam de Vlaamse Beweging aan het IJzerfront in een stroomversnelling. Vlaamsgezinde militairen maakten hun politieke eisen bekend in open brieven en in aanplakbriefjes of opschriften die tijdens zogenaamde vliegtochten op huizen, barakken en tramwagons werden aangebracht. Volgens een hardnekkige mythe regende het daarop straffen en vervolgingen voor de krijgsraad. In deze uitgave gaat professor Monballyu na of dit wel klopt met de werkelijkheid.

Meer informatie
 

Het gezag onder vuur

Tom Simoens - Uitgeverij De Klaproos

Tom Simoens bestudeert de hiërarchische conflicten tussen soldaten en hun oversten tijdens de Eerste Wereldoorlog

Meer informatie

Fictie

De Duitse gevangene - Een passie in het gezicht van de dood

James Hanley - Uitgeverij Dulce et Decorum

Twee verhalen van James Hanley. De Duitse Gevangene beschrijft de eindeloze mars naar de frontlijn, het wachten in de aanvalsloopgraaf, de gruwelijke aanval, de oorverdovende beschietingen, de rook, de mist, het afgrijzen, en de uiteindelijke dood. Passie in het aangezicht van de dood speelt zich af na de oorlog in de dodencel waar een veroordeelde wacht op het voltrekken van het vonnis dat de volgende morgen zal plaatsvinden.

Meer informatie
 

Feldgrau in de argonne – 1914-191 8 vier jaar strijd vanuit duits perspectief

Wim Degrande – in beperkte oplage

Over de Eerste Wereldoorlog in de Argonne, de streek tussen Champagne en Verdun verscheen weinig militair-historische literatuur, meestal tot 1915 en vanuit Frans perspectief.

Wim Degrande behandelt in deze studie ook de kalmere jaren 1916-1918 en baseert zich uitsluitend op Duitse bronnen.
 

Meer informatie

lees ook