Ook CD&V wil BHV niet splitsen in de Kamer

CD&V zal donderdag niet instemmen met de hoogdringende behandeling van het BHV-splitsingsvoorstel, dat de N-VA in de Kamer indient. Dat heeft partijvoorzitter Wouter Beke gezegd na afloop van het politieke bestuur.

De N-VA wil dat de Kamer zich donderdag uitspreekt over de hoogdringendheid van het splitsingsvoorstel. De SP.A, Open VLD en Groen! zeiden gisteren al dat ze die hoogdringendheid niet zouden steunen.

Nu zetten ook de christendemocraten zich op die lijn. "CD&V wil zoals alle Vlaamse partijen een splitsing van BHV. Maar met de ervaring van de afgelopen jaren weten we dat dat via een splitsingsvoorstel in de Kamer niet werkt. Het gaat alleen via een onderhandelde oplossing", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

De CD&V-voorzitter benadrukte dat zijn partij nog altijd dezelfde lijn aanhoudt. "Wij willen geen regering zonder de N-VA en wij willen geen regering zonder oplossing voor BHV. Wij zijn radicaal voor een snelle splitsing van BHV, maar we zijn redelijk en gaan voor een onderhandelde oplossing." Met de "institutionele spitstechnologie" die er bestaat, kan van een snelle splitsing via de parlementaire procedure toch geen sprake zijn, redeneren de christendemocraten.

CD&V ontkent dat het met dit standpunt de N-VA uit het wiel rijdt. "Op inhoudelijk vlak zitten we op dezelfde lijn als alle Vlaamse partijen", verzekerde Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Door het splitsingsvoorstel niet te steunen, wil CD&V bemiddelaar Johan Vande Lanotte evenveel kansen geven als Elio Di Rupo en Bart De Wever.

Ondanks de afwijzing van vier Vlaamse partijen blijft de N-VA bij haar voornemen om de hoogdringende behandeling van het voorstel te vragen. "We blijven consequent", zegt de partij.