Opnieuw aanslag tegen soefi's in Pakistan

In Pakistan zijn vijf mensen omgekomen bij een bomaanslag tegen een soefi-schrijn. Het is al de derde keer in korte tijd dat de invloedrijke soefi-gemeenschap het doelwit is van terreuraanslagen.

De bom ontplofte nabij de ingang van het mausoleum van de soefi-mysticus Farid Shakar Ganj in de provincie Punjab. Vijf pelgrims zijn omgekomen en er zouden ook zeker twaalf gewonden zijn.

Het is al de derde keer in enkele maanden tijd dat soefi-pelgrims in Pakistan het slachtoffer zijn van terreuraanslagen. In juli kwamen er al 47 mensen om bij een bomaanslag tegen een soefi-schrijn. Begin deze maand waren er een tiental doden bij een gelijkaardige aanslag (kleine foto).

De aanslagen worden meestal niet opgeëist, maar zijn wellicht het werk van moslimextremisten. De radicale strekking binnen de islam met zijn nadruk op strikte regels is erg gekant tegen het veelal gematigde soefisme dat eenheid tussen het individu en Allah nastreeft. In Pakistan heeft de mystieke soefi-gemeenschap erg veel invloed en veel pelgrims trekken dan ook vaak naar de schrijnen van belangrijke soefi-geleerden.

Farid Shakar Ganj (1173-1266), van wie het mausoleum nu getroffen is, was een van de belangrijkste dichters van de lokale Punjabi-taal. Hij wordt vereerd door zowel moslims als hindoes en zou volgens sommigen een deel van de Adi Granth, het heilige boek van de Sikhs, geschreven hebben.