Servië stap dichter bij toetreding tot de EU

De 27 landen van de Europese Unie vragen aan de Europese Commissie om een advies over de toetreding van Servië tot de Unie. Servië zet hiermee een belangrijke stap op weg naar toetreding.

In december diende Servië een officieel verzoek tot toetreding tot de Europese Unie in. Vandaag beslisten de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie om een advies te vragen aan de Europese Commissie. Die moet beslissen of er toetredingsgesprekken met Servië mogen worden gestart.

De beslissing viel op een vergadering in Luxemburg, die werd voorgezeten door de Belgische ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (foto, CD&V). Die sprak van een "belangrijke stap", maar stelde wel dat er voor Servië nog veel werk aan de winkel is.

Zo moet Servië in elk geval goed blijven samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal. Onder meer de uitlevering van de nog altijd gezochte Servische generaal Ratko Mladic blijft een pijnpunt. Daarom wilde Nederland het besluit vandaag uitstellen, maar de 26 andere lidstaten vonden dat Servië beloond mocht worden voor zijn positieve houding van de laatste maanden.

lees ook