Strikter toezicht op 13 financiële instellingen

Dertien financiële instellingen in ons land worden onder "prudentieel toezicht" geplaatst. Dat houdt in dat geplande strategische beslissingen eerst moeten worden voorgelegd aan het nieuwe controle-orgaan CSRSFI.

Het gaat om dertien belangrijke financiële instellingen met onder hen de vier grootbanken BNP Paribas Fortis, Dexia, ING België en KBC. Ook de verzekeringspoten van die banken zijn erbij, net als AG, Axa, Ethias en Ageas. De maatregel is ook van toepassing op twee instellingen die vooral in effecten actief zijn zoals Euroclear Bank en The Bank of New York Mellon.

Die worden dus onder "prudentieel toezicht" van de overheid gesteld omdat ze eventuele beslissingen van die instellingen een risico zouden kunnen inhouden voor het Belgische financiële systeem.

Concreet moeten ze voortaan belangrijke strategische beslissingen voorleggen aan het CSRSFI. Dat is het nieuwe controlecomité voor systeemrisico's. Dat comité werd opgericht tijdens de financiële crisis en is een samenwerkingsverband tussen de Nationale Bank en de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen CBFA.

Het comité vormt een tussenstap is een nieuw model van financieel toezicht, waarbij vooral de Nationale Bank erg actief zou worden.