"Ballet blijft artistiek onafhankelijk"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft de hervormingsplannen voor de grote kunstinstellingen verdedigd. "Ik begrijp de kritiek niet. Er is wel overleg geweest met het Ballet van Vlaanderen", aldus Schauvliege. Volgens de minister zal de hervorming geen invloed hebben op de artistieke werking van het Ballet van Vlaanderen.

Het voorbije weekend reageerden artistiek directeur Kathryn Bennetts en de dansers van het Ballet van Vlaanderen afwijzend op de plannen om het Ballet van Vlaanderen te laten fuseren met de Vlaamse Opera.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege is het niet eens met de kritiek. "Het Ballet zal zijn volledige artistieke onafhankelijkheid behouden. Het zakelijke management van Ballet en Opera zal wel samengaan."

De minister ontkent in "De ochtend" op Radio 1 dat het Ballet van Vlaanderen niet betrokken werd bij het nemen van de beslissing voor meer synergie.

"Sinds januari voeren we gesprekken met de sector. Ik heb gesproken met onder anderen directeur Chantal Pauwels en voorzitter Leona Detiège. Het Ballet van Vlaanderen werd ook verschillende keren ontvangen op het kabinet. Als Kathryn Bennetts (foto) daar niet bij wou zijn, is dat haar keuze", aldus Schauvliege.

"Niet bezig met razend populair te zijn"

Minister Schauvliege benadrukt dat de beslissing om het management van de Vlaamse kunstinstellingen meer te laten samenwerken de steun heeft van de volledige Vlaamse regering.

"De beslissing is genomen na een onderzoek van een commissie. Vanaf 2011 tot eind 2012 krijgen de zes kunstinstellingen (Vlaamse Opera, Ballet van Vlaanderen, Ancienne Belgique, deFilharmonie, Brussels Philharmonic, deSingel) tijd om dit plan concreet uit te werken."

"Ik ben niet bezig met razend populair te zijn, maar met goed beleid te voeren. Ik durf beslissingen te nemen op basis van goede dossiers. Mocht ik aan de andere kant staan, ik zou misschien ook zo reageren, maar dat is niet mijn taak", besluit Schauvliege in "De ochtend" op Radio 1.