Amazonegebied telt 1.200 nieuwe soorten

De afgelopen tien jaar zijn meer dan 1.200 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in het Amazonegebied. Dat staat te lezen in een rapport dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft voorgesteld op de conventie over biodiversiteit in Nagoya.

Het cijfer van het WWF komt overeen met één nieuw ontdekte soort elke drie dagen. Iets meer dan de helft van de nieuwe ontdekkingen zijn plantensoorten. Maar ook enkele opmerkelijke nieuwe diersoorten staan op de lijst, onder meer een kikker met vlammenpatroon op het hoofd en een anaconda van vier meter (foto's).

"Dit rapport toont ons de ongelofelijke diversiteit aan leven in het Amazonegebied", zegt Sabien Leemans, beleidscoördinator van WWF-België. De organisatie benadrukt dan ook de noodzaak om het gebied beter te beschermen.

"Het herinnert er ons aan dat we nog veel te leren hebben over deze unieke regio, en aan wat we zouden kunnen verliezen als we onze denkwijze over ontwikkeling niet veranderen", zo klinkt het. De afgelopen 50 jaar is al een oppervlakte twee keer zo groot als Spanje verdwenen.

Op de VN-Conventie voor Biodiversiteit in Nagoya wordt vergaderd over oplossingen voor de Amazonelanden om hun soortenrijkdom veilig te stellen. Zo zou er een systeem van beschermde gebieden worden gecreëerd in de betrokken landen.