Asielzoekers vaker naar de rechtbank

Het aantal asielzoekers dat naar de rechtbank stapt om opvang af te dwingen, is de laatste tijd fors gestegen. Ze maken daarbij meestal gebruik van snelle procedures zoals kort geding of eenzijdig verzoekschrift.

Op dit ogenblik zitten 1.200 asielzoekers in een hotel omdat de opvangcentra vol zitten. Ze beginnen dan vaak een rechtszaak tegen Fedasil, het agentschap dat hen moet opvangen.

Volgens De Morgen kiezen de asielzoekers vooral voor korte procedures, waarbij ze snel een uitspraak krijgen. Het gaat om kort geding dat hen binnen een week een beslissing geeft, of nog sneller -als ze dakloos zijn- een eenzijdig verzoekschrift.

In Brussel worden de rechtbanken de laatste tijd overspoeld door dat soort rechtzaken. Er zouden er nu meer dan 100 per week zijn. Ook in Gent en Antwerpen is het aantal klachten fors gestegen.