BP verkoopt olievelden in Golf van Mexico

De Britse oliemaatschapij BP gaat vier olievelden in de Golf van Mexico verkopen voor 650 miljoen dollar. BP heeft geld nodig voor de kosten van het opruimen van de smurrie na de recente olieramp in de regio.

Vorige week had BP al belangen voor ruim 1,8 miljard dollar verkocht in Vietnam en Venezuela. Nu gaan vier olievelden in de Golf van Mexico over naar de Japanse industriële groep Marubeni. Die betaalt 650 miljoen dollar.

BP heeft geld nodig wegens de hoge kosten na de recente olieramp in de Golf van Mexico. Het gaat om het opruimen van de vervuiling en ook boetes en compensaties voor de slachtoffers. In totaal zouden die kosten kunnen oplopen tot 30 mlljard dollar.

Bij de explosie van eind april zijn elf mensen omgekomen en sindsdien zijn er 4,9 miljoen vaten olie in zee gelekt. Pas in september kon BP het lek dichten. Dat heeft tot heel wat woede geleid in de regio en vooral in de Verenigde Staten.

Ondanks de verkoop van de vier olievelden blijft BP de grootste maatschappij in de Golf van Mexico. De nieuwe topman, de Amerikaan Bob Dudley, maakt zich overigens sterk dat BP in Noord-Amerika aanwezig zal blijven en dat hij het vertrouwen van de Amerikanen wil terugwinnen.