CD&V wil een totaal rookverbod in cafés

CD&V heeft een wetsvoorstel ingediend om het rookverbod in de horeca uit te breiden tot alle cafés. Dat moet betwistingen voorkomen en de volksgezondheid ten goede komen. Het totale rookverbod voor cafés zou moeten ingaan op 1 januari 2012.

In restaurants mag al enkele jaren niet meer gerookt worden. Sinds begin dit jaar geldt het rookverbod ook in cafés en brasserieën waar ook eten wordt geserveerd. Daar mag alleen nog gerookt worden in een aparte rookkamer. In zogenoemde biercafés mag wel nog gerookt worden.

Er zijn volgens CD&V te veel achterpoortjes in de huidige regeling, waardoor de helft van de cafés het verbod niet naleeft. Dat blijkt uit een studie van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens CD&V wil twee derde van de Belgen de bestaande rookregeling ook tot alle cafés uitbreiden. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Kankerliga.

CD&V-senator Dirk Claes geeft toe dat zijn partij daarmee ingaat tegen de trend die Nederland nu volgt. Daar wordt het rookverbod in kleine cafés teruggeschroefd. Claes zegt dat CD&V er al lang voorstander van is om in ons land een duidelijker regeling te hebben die voor iedereen geldt.

Claes zegt wel dat zijn partij geen enkel probleem heeft met faciliteiten voor de rokers, zoals rookkamers of rooktenten buiten.

Meest gelezen