De visie van de vijand

In het nieuwe boek van Peter D'Haeseleer "De visie van de vijand. Wereldoorlog I volgens Duitse fotografen" brengt de auteur een selectie van oorlogsfoto’s, opgenomen aan de andere kant van het front.

Als resultaat van een lange moeizame zoektocht brengt Peter D’Haeseleer een groot aantal losse nummers van het Duitse fototijdschrift ‘Der grosse Krieg in Bildern’ bijeen. Er moeten in totaal 45 nummers verschenen zijn. Daaruit selecteerde hij een paar honderd representatieve foto’s over alle fronten en over alle aspecten van de oorlog. Ook het dagelijkse leven van de frontsoldaat komt uitvoerig aan bod, net als de oorlog ter zee en in de lucht. Speciale aandacht ging naar het IJzerfront, maar dan aan de Duitse kant.

Het originele aan dit boek is wel dat de oorlog nu eens bekeken wordt vanuit Duits standpunt. Er zijn heel wat redenen waarom dat tot hiertoe nog niet gebeurd is,niet alleen uit gebrek aan belangstelling voor die kant van het front. Er ging, vooral als gevolg van de Tweede Wereldoorlog, bijzonder veel fotomateriaal verloren. Ook de originelen van dit fotoboek zijn nergens meer te vinden.

Meer informatie

lees ook

    Meest gelezen