Fors minder transacties op de beursvloer

Sinds juni is het aantal transacties op de beursvloer in België met bijna een vijfde gedaald. Dat zeggen een aantal onlinebeurshuizen.

Tussen juni en september zou het aantal beursorders bij een aantal grote onlinebeurshuizen in ons land met 17 tot 20 procent zijn  teruggevallen. Op de beurs Euronext Brussel is de handel met een gelijkaardig cijfer verminderd.

Door de financiële crisis zijn heel wat beleggers geschrokken en hebben ze zich teruggetrokken in wat als veilige beleggingen  wordt beschouwd. Het gaat dan vaak om spaarboekjes, die weliswaar weinig intrest opbrengen, maar waar het kapitaal ook niet meteen wegsmelt, tenzij dan door de lage inflatie. Er zou nu in ons land voor meer dan 200 miljard euro op spaarboekjes staan en dat is meer dan ooit tevoren.

Toch lijken de beleggers stilaan weer zin te krijgen. Ze doen dat nu vooral via aandelenfondsen van de banken. Ook daar is nu veel geld in belegd. Tegelijk staan de beurzen intussen weer op het hoogste peil in een jaar en keren veel beleggers daar terug.