Godard is dankbaar, maar reist niet naar de VS

De Franse cineast Jean-Luc Godard zal zijn ere-Oscar niet in ontvangst nemen in Hollywood. Dat meldt Tom Sherak, de voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

De 79-jarige Godard is een van de vaandeldragers van de filmstroming Nouvelle Vague. Hij debuteerde met "A bout de souffle" in 1950. De Frane cineast is nog steeds actief en regisseerde bijna 100 films.

"Godard herhaalde zijn dank voor de prijs, maar zal hem niet in ontvangst komen nemen tijdens de uitreiking op 13 november. Hij feliciteerde ook zijn collega's die zullen gelauwerd worden tijdens het diner. Hij noemde Kevin Brownlow, Francis Ford Coppola en Eli Wallach "de drie musketiers"",  aldus Tom Sherak.

Jean-Luc Godard heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij de Hollywoodcinema maar niets vindt. De filmstroming Nouvelle Vague ging in tegen de voorgekauwde films uit de VS. De Fransman heeft ook vliegangst.

De voorbije jaren werd de ere-Oscar uitgereikt tijdens de grote Oscarshow in het Kodak Theatre in Los Angeles. Nu zullen de ere-Oscars voor het eerst uitgereikt worden tijdens een diner van de Academy Of Motion Pictures and Sciences in november.