In Frankrijk lijkt de rust stilaan terug te keren

In Frankrijk worden her en der stakingsacties tegen het nieuwe pensioenplan beëindigd. Ook het protest neemt stilaan af. Vandaag kwamen vooral studenten en scholieren op straat, maar ze waren met minder dan verwacht. De Franse Senaat heeft intussen een nieuwe versie van het pensioenplan goedgekeurd.

De voorbije weken is er massaal protest geweest tegen de plannen van de regering om de pensioenleeftijd in Frankrijk te vehogen.

President Nicolas Sarkozy heeft -op enkele kleine toegevingen na- echter het been stijf gehouden en zowel de Senaat als de Assemblée hebben het pensioenplan intussen al een eerste keer goedgekeurd.

Vandaag stemde de Senaat over een licht aangepaste versie van het plan. 177 senatoren stemden voor, 151 tegen. Morgen stemt ook het parlement nog een laatste keer over het plan, maar in principe wordt het pensioenplan gewoon aanvaard.

Studenten en scholieren niet meer massaal op straat

Vandaag waren het vooral de studenten en scholieren die op straat kwamen, maar erg groot was de opkomst niet tijdens de Allerheiligenvakantie. In Parijs kwamen zowat 1.000 mensen op straat om te protesteren bij de Senaat.

De fut lijkt nu enigszins uit de acties te verdwijnen. Her en der worden stakingsacties beëindigd. Zo wordt er opnieuw gewerkt in vijf van de twaalf grote olieraffinaderijen in Frankrijk. Ook de vuilnismannen van Marseille gingen opnieuw aan de slag.

De regering heeft de blokkades van oliedepots intussen laten opbreken. Dat gebeurde niet overal vreedzaam, maar intussen worden de tankstations opnieuw bevoorraad.

Donderdag is er wel nog een nieuwe "jour de mobilisation" gepland met protesten en stakingsacties. De opkomst zal dan moeten aantonen hoe groot het protest nog is.