Indonesische vulkaan Merapi spuwt assen en stoom

In Indonesië is de vulkaan Merapi uitgebarsten. Plaatselijke vulkanologen zeggen dat er zich al drie uitbarstingen van vulkanische as en rotsen hebben voorgedaan. Er zouden al 13 tot 15 doden gevallen zijn.

"Wij hebben drie ontploffingen gehoord die hete assen anderhalve kilometer hoog in de lucht hebben gestuurd en enorme stoomwolken hebben veroorzaakt", zegt een vulkanoloog. De top van de vulkaan is volledig in de wolken verborgen, zodat het nog niet duidelijk is of er lava uitstroomt of niet. 

De uitbarsting van de 2.914 meter hoge vulkaan was verwacht omdat hij al een paar dagen aan het rommelen was. De autoriteiten zijn gisteren begonnen met de evacuatie van de 11.000 mensen die op de flanken van de vulkaan wonen (foto links). Na de uitbarsting zijn de mensen die waren achtergebleven, in paniek weggevlucht. Daarbij is een baby om het leven gekomen. Een 20-tal mensen is met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Er zouden, naargelang de bron, ook 13 tot 15 doden gevallen zijn.

De vulkaan ligt op 26 kilometer van de stad Yogyakarta en is de meest actieve vulkaan van Indonesië. Gemiddeld barst hij om de vier jaar uit. Bij een uitbarsting van de Merapi in 1994 vielen er 70 doden. In 1930 kostte de vulkaan aan 1.300 mensen het leven.

Tsunami

Terwijl de autoriteiten hun handen vol hebben met de uitbarsting van de Merapi is het westen van het land getroffen door een tsunami. Daarbij zijn zeker 113 mensen om het leven gekomen. Honderden anderen zijn nog vermist.

De vloedgolf werd veroorzaakt door een krachtige aardbeving van magnitude 7,5 die 78 kilometer ten westen van de Mentawai-eilanden plaatsvond.

Een golf van drie meter hoog trof de kusten van verschillende eilanden en drong op sommige plaatsen door tot 600 meter in het binnenland. Tien dorpen zijn van de kaart geveegd en honderden huizen van bamboe en hout zijn vernield.

Een groep Australische surfers werden van hun boot gesmeten door de golf en konden zich nog net drijvend houden. Een andere boot met  tien Australiërs aan boord, is nog altijd zoek, evenals verschillende andere boten. Het slechte weer bemoeilijkt bovendien de reddingsacties.