Koning Albert consulteert de vicepremiers

De koning ziet dezer dagen alle vicepremiers van de ontslagnemende regering. Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) van zijn kant bezorgt zijn werkmethode aan de zeven onderhandelende partijen.

De koning wil zich blijkbaar goed informeren over het beheer van de lopende zaken. Zoals elke week ontving hij op maandag premier Yves Leterme (CD&V). Maar even later kwam ook MR-vicepremier Didier Reynders op de koffie.

Deze voormiddag had de koning een gesprek met vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD). Later vandaag kwam ook Laurette Onkelinx (PS) langs en zijn morgen zijn volgens verschillende bronnen Steven Vanackere (CD&V) en Joëlle Milquet (CDH) aan de beurt.

De koning overlegt geregeld met leden van de federale regering, maar het is opvallend dat hij nu in drie dagen tijd alle vicepremiers ontvangt.

Vorige week brak PS-vicepremier Laurette Onkelinx een lans voor een noodregering of een uitbreiding van de bevoegdheden van de huidige ontslagnemende regering. Maar premier Yves Leterme (CD&V) bleek daar niet voor te vinden.

De commentator van De Tijd vroeg zich daarom vanochtend af wat de exacte bedoeling is van deze koninklijke demarche, parallel aan het werk van Vande Lanotte. "Is hij het terrein aan het verkennen voor een noodregering?", vroeg de krant zich af. Maar in regeringskringen wordt dit in alle toonaarden ontkend.

De bemiddelaar bemiddelt intussen voort

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) bezorgt zijn werkmethode aan de zeven onderhandelende partijen.

Dan moet duidelijk zijn hoe hij de verschillende voorstellen van de financieringswet wil doorlichten. Ook zal hij hen een timing bezorgen.

Vande Lanotte maakt ook bekend of hij nog andere financiële experts zal vragen naast die van de Nationale Bank en het Planbureau.

De doorlichters krijgen deze week al de vragen die ze moeten beantwoorden. Op 2 november brengt Vande Lanotte voor het eerst verslag uit bij de koning.