Lang wachten op uitvoering van werkstraffen

Zo'n 1.000 veroordeelden moeten minimaal 1 jaar wachten vooraleer ze hun werkstraf kunnen uitvoeren. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) geantwoord op een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD).

De rechtbanken delen steeds vaker werkstraffen uit. Die zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld korte celstraffen die toch niet kunnen worden uitgevoerd door het gebrek aan plaats in de gevangenissen. Maar de werkstraffen worden nu het slachtoffer van hun eigen succes.

In de eerste 9 maanden van dit jaar werden al meer dan 8.000 straffen uitgesproken, maar meer dan 1.000 daarvan kunnen pas over een jaar worden uitgevoerd. "Daardoor verdwijnt het effect van die zinvolle straf", zegt Kamerlid Lahaye-Battheu in De Standaard. Volgens haar staan werkgevers ook niet meteen te springen om werkstraffen bij hen te laten uitvoeren omdat de administratie zo veel tijd in beslag neemt.

De Clerck heeft intussen een werkgroep opgericht die tegen het einde van het jaar met oplossingen zou moeten komen.