Schooleditie van "De Goelag Archipel" is er

In Rusland is een schooluitgave van het driedelige werk "De Goelag Archipel" van Nobelprijswinnaar Literatuur Alexander Solzjenitsyn van de persen gerold. Het monumentale werk in drie delen werd ingekort door de weduwe van de auteur.

"Deze speciale editie is essentieel voor Russische scholieren", zei de Russische premier Poetin tijdens een onderhoud met de weduwe. Poetin besliste vorig jaar dat  "De Goelag Archipel" verplichte lectuur wordt in Russische middelbare scholen.

In "De Goelag Archipel" beschrijft Solzjenitsyn zijn eigen ervaringen en die van honderden andere getuigen in de strafkampen van Stalin. Het boek werd in 1973 uitgebracht in het westen, maar in de Sovjet-Unie was het tot 1989 verboden. Solzjenitsyn, die als dissident in ballingschap woonde in Zwitserland en de VS, keerde in 1994 terug naar Rusland. Hij overleed twee jaar geleden in Moskou.

Meest gelezen