Tariq Aziz krijgt de doodstraf in Irak

In Irak heeft een rechtbank voormalig minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz ter dood veroordeeld. Aziz stond terecht wegens zijn aandeel in de onderdrukking van de sjiitische oppositie in Irak in de jaren 80 en 90.

Het gaat al om de derde veroordeling van Tariq Aziz in enkele jaren tijd. Eerder had hij al 15 jaar celstraf gekregen wegens de executie van een veertigtal woekeraars in '92 en wegens de deportatie van Iraakse Koerden eerder.

Nu is Tariq Aziz dus tot de strop veroordeeld wegens zijn aandeel in de onderdrukking van de sjiitische oppositiepartijen Al Daawa en SCIRI in de jaren 80 en 90.

Volgens Aziz ging het evenwel om een reactie op een mislukte aanslag door een sjiitische terrorist tegen hem in 1980. Die aanslag werd een van de aanleidingen die Irak aanhaalde voor de invasie in Iran en de daaropvolgende oorlog (1980-1988).

Na de Golfoorlog om Koeweit in '91 speelde hij ook een rol bij de onderdrukking van een sjiitische opstand in het zuiden van Irak. 

Eerder zijn ook al Saddam Hoessein en andere leiders van het voormalige Baath-regime opgehangen. De executie van Tariq Aziz kan echter pas gebeuren nadat het vonnis bekrachtigd is door de presidentiële raad. Daarin zit president Jalal Talabani (Koerd) en de twee vicepresidenten Adel Abdul Mahdi (sjiiet) en Ghazi Al Yawar (soenniet).

Buitenlands vertegenwoordiger van Saddam

Tariq Aziz (of Mikhail Yuhanna) was een van de belangrijkste kopstukken van het Baath-regime van Saddam Hoessein. Beide mannen kenden elkaar sinds de jaren 50.

Nadat Saddam zelf in juli '79 de macht had gegrepen, werd Tariq  Aziz vicepremier en nadien ook minister van Buitenlandse Zaken. Hij vertegenwoordigde Irak op het internationale podium en werd het gezicht van het regime in het buitenland. Zo werd hij onder meer ontvangen door VN-topman Kofi Annan (foto), door VS-president Ronald Reagan en door paus Johannes-Paulus II.

Als Chaldeeuws christen had hij in het overwegend islamitische Irak geen echte machtsbasis en mede daardoor genoot hij het volle vertrouwen van Saddam. Na de Amerikaans-Britse inval begin 2003, werd Tariq Aziz opgepakt.