Vaclav Havel krijgt Franz Kafka-prijs

De voormalige Tsjechische president en schrijver Vaclav Havel heeft in Praag de Franz Kafka-prijs gekregen voor zijn toneelstukken en essays. De prestigieuze prijs is 7.200 euro waard. Daarnaast krijgt de laureaat ook een beeldje van Franz Kafka overhandigd.

"Vaclav Havel is de auteur van een literair oeuvre dat de Tsjechische en Europese literatuur en de wereldliteratuur op meerdere manieren heeft beïnvloed", zei de internationale jury van de prijs.

De Franz Kafka-prijs wordt uitgereikt door een vereniging die de nagedachtenis aan de beroemde schijver van "Het proces" en "De gedaanteverwisseling" in ere houdt. Hij werd eerder uitgereikt aan onder anderen Philip Roth en Haruki Murakami.

Vaclav Havel (74) is in de eerste plaats een toneelschrijver. Een van zijn bekendere stukken is "Het tuinfeest". Na de Praagse Lente kreeg hij van de communistische overheid een publicatieverbod opgelegd. In 1979 belandde hij als dissident in de gevangenis, waar hij zijn filosofische werk "Brieven aan Olga" schreef. In 1989 werd Havel verkozen als president van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Hij was de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste van Tsjechië.