VN eist einde VS-embargo tegen Cuba

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft opnieuw, met een verpletterende meerderheid van 187 stemmen tegen twee, geëist dat de Verenigde Staten hun inmiddels vijftig jaar oude economisch embargo tegen Cuba opheffen.

Het handelsembargo is een anachronisme en weerspiegelt niet de geest van internationale samenwerking en van vrijhandel, luidde het. Opheffing van dit embargo is één van president Obama's (vooralsnog) niet nageleefde verkiezingsbeloften. De resolutie van de 192 lidstaten tellende Algemene Vergadering is de 19de opeenvolgende sinds 1992. Maar enkel resoluties van de Veiligheidsraad hebben een dwingend karakter.

De twee tegenstemmen, naast drie onthoudingen, kwamen van de VS zelf en van Israël. Volgens de VS heeft het embargo zijn bestaansreden omdat Cuba "vrede en mensenrechten misacht".

Dat Washington deze keer wel op de vraag van de internationale gemeenschap zal ingaan, is weinig waarschijnlijk. Het VS-embargo, op Cuba 'El Bloqueo' genoemd, werd in 1960 ingesteld na de Castro-revolutie tegen de dictatuur van de pro-Amerikaan Battista (1959), maar nog drastisch verscherpt na de mislukte invasie van de Varkensbaai (1961) en de rakettencrisis van oktober 1962. Het eigenlijke handelsembargo, ingesteld door JFK, dateert van 1962. Naar verluidt bestelde Kennedy net voor het ondertekenen van het embargo nog een kist Cubaanse sigaren.