2.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers

Tegen eind dit jaar komen er 2.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers bij op vijf militaire domeinen in Weelde, Houthalen-Helchteren, Bastenaken, Bierset en Gembloux. Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) bekendgemaakt na afloop van het kernkabinet.

In Bastenaken, Houthalen-Helchteren en Bierset komen telkens 500 à 550 plaatsen, in Weelde 512 en in Gembloux 250. De centra zullen worden beheerd door het Rode Kruis. Er komen woonmodules en de militaire infrastructuur wordt lichtjes aangepast.

Met de extra tijdelijke opvangcapaciteit wil de regering het hoofd bieden aan de toegenomen instroom van asielzoekers. Momenteel verblijven 1.100 asielzoekers in hotels omdat er elders geen plaats voor hen is. De extra plaatsen zullen in eerste instantie aan hen worden toegewezen.

Bedoeling is dat de hotels niet meer worden gebruikt als opvangplaats, ook al is die vorm van opvang goedkoper. Opvang in een hotel kost 25 euro per dag, een plaats bij de overheid kost 35 euro. "Het stoot iedereen tegen de borst dat we mensen moeten huisvesten in hotels. Bovendien heeft dat een duidelijk aanzuigeffect in het buitenland", zegt Leterme.

Leterme waarschuwt dat het niet de bedoeling is om eindeloos opvangplaatsen bij te creëren. "We moeten een aantal maatregelen nemen zoals ontrading en een snellere behandeling van dossiers, waardoor het aantal mensen dat tijdelijk opgevangen moet worden, vermindert."

De regering wil ook af van de dwangsommen die ze nu krijgt opgelegd per asielzoeker die niet wordt opgevangen. Naar schatting 6.000 asielzoekers leven vandaag op straat omdat er nergens plaats is. Het bedrag dat de overheid daardoor moet betalen, is al opgelopen tot 300.000 euro.

Naast de 2.000 plaatsen op militaire domeinen hoopt de regering over nog eens 2.000 extra plaatsen te kunnen beschikken via de lokale opvanginitiatieven van de OCMW's. Ze besliste daarvoor de financiële garantie voor de gemeenten op te trekken.

"Extra maatregelen nemen"

Staatssecretaris voor Migratie en Asielbeleid Melchior Wathelet (CDH - foto) maakt zich sterk dat er al verschillende preventieve maatregelen werden genomen om de asielproblematiek aan te pakken. "We hebben meer personeel ingezet bij onze asielinstanties en ons terugkeerbeleid efficiënter gemaakt", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Bijkomende maatregelen moeten genomen worden om de instroom van asielzoekers te verminderen."

Wathelet richt zijn pijlen vooral op preventie. "De mensen niet naar ons land laten komen is de beste oplossing om minder dossiers te moeten behandelen. Dat wil zeggen: geen dossierbehandeling, geen opvang en geen verplichte terugkeer."

Ondertussen raakte ook bekend dat ons land vier keer meer asielaanvragen telt dan het Europese gemiddelde. Alleen Zweden en Cyprus kreunen onder nog grotere druk, zo blijkt uit cijfers van Eurostat waarover De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag berichten.

Wathelet vindt echter dat we die cijfers moeten nuanceren. "Zweden bijvoorbeeld heeft nog meer asielzoekers dan België. Als u dat vergelijkt op een Europese manier, dan vergelijkt u dat met andere Europese landen zoals bijvoorbeeld Roemenië, Bulgarije."

De staatssecretaris meent echter dat we het geheel ook binnen een andere context moeten beschouwen. "Er zijn landen in Afrika die veel meer asielzoekers hebben dan België. Burundi bijvoorbeeld heeft veel meer asielzoekers dan België die vanuit Congo komen en dat is natuurlijk niet te vergelijken."