"Kerk is nog altijd geneigd tot verbergen"

De Duitse regisseur Wim Wenders denkt erover om een film te maken over de pedofilieschandalen in de kerk. Dat zei hij in het Europees parlement in Brussel, waar hij vandaag was uitgenodigd om te praten over de Europese cinema.

"De kerk, met de paus op kop, is nog altijd geneigd om dingen te verbergen", zei de regisseur, die zelf katholiek is opgevoed maar intussen behoort tot de presbyteriaanse kerk. "Al wat het Vaticaan interesseert, is de agressors beschermen".

Wim Wenders is de man achter een tv-campagne die slachtoffers van pedofiele priesters aanmoedigt om met hun verhaal naar buiten te komen. "Dingen onderdrukken is een erg Duits gegeven, maar misschien geldt dat net zo goed voor België", verwees hij in Brussel ook naar de schandalen in de Belgische kerk. "Maar als je zwijgt, wint de agressor".

In het kader van de campagne in opdracht van de Duitse overheid sprak Wenders met duizenden slachtoffers. Het zette hem aan het denken om over het onderwerp ook een film te maken.

De regisseur van "Paris, Texas" en "Buena Vista Social Club" was in Brussel uitgenodigd als voorzitter van de Europese Film Academie. In het Europees parlement pleitte hij ervoor om Europese filmstudies in te voeren op school. Hij maakt zich zorgen omdat veel jongeren enkel in contact komen met "fast food uit Hollywood", niet met "slow food uit de Europese cinema".