"Poetin wil totalitaire staat in Rusland"

Volgens de voormalige Russische president Michail Gorbatsjov probeert de huidige premier Vladimir Poetin een totalitaire staat te maken van Rusland. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Gorbatsjov stond ooit nog achter president Poetin, maar deze keer nam hij geen blad voor de mond. "Ik ben erg ongerust over de toekomst van Rusland. De strijd in dit land blijft duren", zegt Gorbatsjov. "Er zijn nog altijd erg veel mensen die bang zijn van de democratie en hier liever een totalitaire staat zien. Poetin en zijn partij doen er ook alles aan om aan de macht te blijven. De partij is niet meer dan een slap aftreksel van de vroegere Communistische Partij."

Gorbatsjov stoort zich vooral aan de wetswijziging die Poetin doorvoerde in 2004. Toen werd beslist dat de regionale gouverneurs en de burgemeesters van Moskou en Sint-Petersburg niet meer verkozen moeten worden, maar gewoon worden aangeduid door het Kremlin.

"Democratie begint met verkiezingen. Poetin denkt dat de democratie in zijn weg staat. Ik ben bang dat hij opgezadeld zit met het idee dat dit moeilijk te besturen land sowieso een autoritaire leider nodig heeft."

"Overwinnen in Afghanistan onmogelijk"

Gorbatsjov had het voorts ook over de situatie in Afghanistan. "De NAVO zou beter de troepen terugtrekken uit het land om een tweede Vietnam te vermijden."

"Het is goed dat Obama heeft beslist om de troepen stilaan terug te trekken, maar de VS zal het moeilijk krijgen." En dat is hun eigen fout, benadrukte Gorbatsjov. "Toen wij ons terugtrokken uit Afghanistan hadden we een overeenkomst met Iran, India, Pakistan en de VS om van Afghanistan een neutraal, democratisch land te maken dat goede verhoudingen had met de buurlanden. De Amerikanen stonden achter die plannen, maar trainden intussen wel militanten die nu diegenen zijn die het land terroriseren."

"Een overwinning halen in Afghanistan is onmogelijk. De NAVO kan nu alleen hopen dat ze het land er opnieuw bovenop krijgen, zodat de Afghanen zelf hun land kunnen heropbouwen."