Al 300 mensen overleden aan cholera in Haïti

In Haïti zijn al 300 mensen gestorven aan de gevolgen van cholera. Het aantal nieuwe besmettingen vertraagt dan wel, maar toch komen er elke dag nog honderden bij.

Het totaal aantal besmettingen ligt intussen op 3.600, maar zou de komende dagen wel beginnen te dalen. "Dat betekent dat de mensen duidelijk maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de ziekte én dat ze sneller naar de dokter gaan wanneer ze de symptomen waarnemen", zegt dokteres Federica Nogarotto van Artsen Zonder Grenzen.

Al wordt dat dan weer tegengesproken door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die zegt dat de cholerapiek nog niet is bereikt en dan de epidemie dus zeker nog niet onder controle is.

Hulporganisaties zijn intussen ook met campagnes gestart om de hygiëne in het land te verbeteren. Besmet voedsel en water vormen immers de belangrijkste oorzaak voor de uitbraak van de ziekte. Na de aardbeving van eerder dit jaar leven er echter nog steeds duizenden mensen in tentenkampen, omdat hun huizen zijn vernield.

Experts vrezen wel dat cholera endemisch kan worden in Haïti, dat wil zeggen dat de ziekte steeds aanwezig zal zijn in de regio, net als bijvoorbeeld malaria en tuberculose.