Burgemeesters staan niet te popelen

De burgemeesters van Ravels en Houthalen-Helchteren reageren niet bijster enthousiast over de komst van asielzoekers naar hun gemeente. De regering wil telkens iets meer dan 500 asielzoekers onderbrengen in de twee gemeenten.

Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) van Houthalen-Helchteren in Limburg is ronduit niet te spreken over de beslissing. De regering had eerder aangekondigd dat ze 550 asielzoekers zal onderbrengen in een militair domein in die gemeente.

Hij spreekt over een "politieke beslissing" en merkt op dat de gemeenten in Limburg waar er een CD&V-burgemeester is, blijkbaar gespaard blijven van meer asielzoekers. Yzermans klaagt dat er in Houthalen-Helchteren al problemen zijn en dat de gemeente er nu dit nog bovenop krijgt.

Zijn collega Walter Luyten (CD&V) van Ravels in de Antwerpse Kempen is minder hard. Daar zouden 512 asielzoekers worden ondergebracht op het militair domein van Weelde.

Luyten zegt dat hij weinig tegen de beslissing van de regering kan inbrengen, maar stelt wel voorwaarden. Zo mag het enkel gaan om een doorgangskamp waar mensen maximaal tien weken zouden verblijven. Ook worden de asielzoekers niet ingeschreven in het bevolkingsregister en kunnen de kinderen niet naar de scholen in de gemeente gaan.