De Lijn ziet aantal zwartrijders afnemen

Op de bussen en trams van vervoersmaatschappij De Lijn zijn er 20 procent minder zwartrijders betrapt in de eerste 6 maanden van dit jaar. Nochtans werd er meer gecontroleerd. De Lijn zegt dat dat komt door het verplichte vooraan instappen.

Sinds september 2009 is het verplicht om vooraan in te stappen op een bus of een tram. "Dat maakt dat je op bussen altijd langs de chauffeur moet gaan. Zo komt er meer sociale controle waardoor minder mensen zich geroepen voelen om te gaan zwartrijden", zegt Tom Van de Vreken, de woordvoerder van De Lijn.

De eerste 6 maanden van 2010 controleerde De Lijn 869.858 reizigers, een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode in 2009. Toch liepen 20 procent minder reizigers tegen de lamp. Waar in het eerste semester van 2009 nog 3 procent van de gecontroleerde reizigers een pv kreeg, daalde dat aantal in 2010 tot 2,4 procent. In totaal werden er 21.137 pv's uitgeschreven voor zwartrijden.

"We stellen ook minder overlast vast op de bussen. In het eerste trimester van 2010 hebben we 27 procent minder pv's voor overlast moeten uitschrijven", zegt de woordvoerder.