Derde van kmo's heeft schuldproblemen

Zowat 27% van de kmo's in ons land heeft moeite om de schulden te betalen. Dat blijkt uit een studie van auditeur Deloitte over de impact van de crisis op de kleine en middelgrote ondernemingen.

Deloitte heeft meer dan 2.000 kmo's onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal bedrijven dat problemen heeft om de schulden te betalen, vorig jaar gestegen was tot 27%. Voor de crisis was dat 20%.

Zes op de tien bedrijven hebben twee jaar na elkaar de omzet en het rendement zien dalen, zowel operationeel als financieel.

Het aantal bedrijven dat verlies maakt, is gestegen van 27% in 2007 tot 34% in 2009. De helft van de kmo's heeft de eigen waarde zien dalen met meer dan een kwart. In een aantal gevallen is dat zelfs met meer dan 70%.

Opvallend is dat vooral de industriële bedrijven en de bouw getroffen worden door de crisis. In voeding en landbouw blijkt de situatie dan al bij al nogal mee te vallen. Jongere en kleinere kmo's blijken over het algemeen beter stand te houden dan oudere en grotere bedrijven.