Dodental na tsunami in Indonesië loopt op

In het westen van Indonesië zijn al bijna 300 doden geteld na de tsunami. Er blijven nog meer dan 400 anderen vermist. De hulpverleners hebben dringend nood aan tenten, dekens, voedsel, drinkwater en medicijnen.

De vloedgolf werd veroorzaakt door een krachtige aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter. Een golf van 3 meter hoog trof de kusten van verschillende eilanden.

Zo'n 400 woningen zijn weggespoeld en reddingswerkers proberen tot bij getroffen gebieden te geraken. De reddingsacties worden echter bemoeilijkt door slecht weer en naschokken van de aardbeving die de tsunami veroorzaakt heeft. Meteorologen voorspellen ook voor de komende dagen geen gunstige weersomstandigheden.

Door de tsunami zijn zeker 10 dorpen vernield. Het dorp Betu Monga werd zelfs bijna volledig van de kaart geveegd. 160 van de 200 inwoners zouden nog steeds vermist zijn. Er wordt dus gevreesd dat het dodental nog fors zal stijgen.

Intussen zijn de eerste vliegtuigen en helikopters met reddingswerkers en noodhulp geland. Zij moeten medische hulp bieden aan de overlevenden en hebben ook tenten en voedsel mee.