Engelse Ferman Experimental 2

1916. Een neergestorte Engelse F.E.2 (Farman Experimental 2) dubbeldekker ten zuiden van Rijsel.

Deze tweezitter werd ingezet als dag- en nachtbommenwerper en jager. Het vliegtuig werd door het Engelse ‘Royal Flying Corps’ ingezet vanaf september 1915 tot en met 1918. In totaal werden er 1939 F.E.2 toestellen geproduceerd. Het vliegtuig kon 235 kg bommen vervoeren en beschikte over drie machinegeweren Lewis cal. 7,7mm. Om het probleem van het machinegeweervuur door de propeller op te lossen, werd het machinegeweer vooraan geïnstalleerd en de propeller achter de piloot. Een definitieve oplossing voor dit probleem werd aangereikt door Anthony Fokker. In 1915 ontwikkelde Fokker voor de Duitsers een synchronisatiesysteem voor vliegtuigen met propellerbladen vooraan gemonteerd. Door dit mechanisme konden de kogels telkens afgevuurd worden tussen de propellerbladen. De geallieerde vliegtuigen moesten het stellen met de veel minder effectieve metalen plaatjes op de propellerbladen, die de kogels lieten afketsen.

lees ook