Gaan Bert en Ernie er eindelijk voor?

Er waren een aantal indicaties dat het snel ging gebeuren, maar geruchten over een nakende outing van Bert en Ernie worden door de makers van Sesamstraat momenteel de kop ingedrukt. Maar er zijn ook nog andere spelers die niet zomaar zullen toelaten dat de twee populairste poppen van Sesamstraat publiekelijk hun liefde aan elkaar bekennen.

De afgelopen maanden vond de homoseksuele gemeenschap in de VS almaar meer "bewijzen" dat Bert en Ernie binnenkort wel eens officieel uit de kast zouden komen. Zo was er op 11 juni een tweet van Bert waarin hij het woord "mo" gebruikte en dat is het slangwoord voor homoseksueel.

Er waren opvallende gastoptredens van de lesbische comédienne Wanda Sykes en van Katy Perry, die toch een wereldhit scoorde met "I kissed a girl". Ook werd er een Sesamstraat-parodie gemaakt van de vampierenserie "True blood", een megahit onder homo’s, zo blijkt. En zong Will.i.am onlangs niet "What I am" over jezelf accepteren zoals je bent?

"Nooit zo geïnterpreteerd"

Homo’s kregen het er warm van en droomden al van een publieke outing. In Los Angeles Times zegt Jarret Barrios van de holebivereniging GLAAT: "Sesamstraat gaat mee met zijn tijd. Er zijn meer en meer homoseksuele koppels met kinderen en het is belangrijk dat zulke gezinnen ook in hun favoriete kinderseries te zien zijn."

Maar of het zo’n vaart zal lopen is nog maar de vraag. Volgens ondervoorzitster Ellen Lewis van "Sesame Workshop" probeert Sesamstraat niet bewust homoseksuele kijkers aan te trekken. "We proberen een zo breed mogelijk gamma van acteurs en actrices in het programma te krijgen, die zowel volwassenen als kinderen kunnen aanspreken. Eerlijk, het idee dat al die dingen zo geïnterpreteerd worden, daar hebben we nooit bij stilgestaan."

Maar er zijn nog andere, misschien zelfs belangrijkere kapers op de kust. Conservatieve organisaties als "Focus on the family”"en "Family Reseach Counsil" kijken strak toe op het Amerikaanse tv-aanbod. Zo zou volgens nieuwszender CBS "Family Research Counsil" zelfs een “homo-speurneus” aangesteld hebben die “gezinsonvriendelijke televisie” opspoort. Dergelijke organisaties laten niet na hun invloed te gebruiken via verkozen senatoren. Sesamstraat wordt in de VS gemaakt door het tv-netwerk “Public Broadcasting Service”, dat deels door een regeringssubsidie wordt gefinancierd.

In ieder geval waren beide organisaties niet te spreken toen een ander stripfiguurtje, namelijk SpongeBob, in 2005 in een promotiefilmpje verscheen om kinderen aan te zetten tot meer tolerantie. Het werd gezien als een promotie voor homoseksualiteit en dat leidde toen tot de nodige controverse.

lees ook