Kartel CD&V en N-VA blijft bestaan in Ieper

In Ieper hebben CD&V en N-VA beslist om bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2012 opnieuw in kartel naar de kiezer te trekken. Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) is de motor achter het nieuwe akkoord. Maar een nieuw nationaal kartel is niet aan de orde, zegt Geert Bourgeois.
Leterme bij een stemlokaal in zijn thuisstad Ieper bij de federale verkiezingen

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 waren de twee partijen ook als kartel de verkiezingen ingegaan. Nu zou het gaan om het eerste verkiezingsakkoord voor 2012. Op nationaal vlak heeft de N-VA in september 2008 het kartel opgeblazen.

Over heel Vlaanderen zijn er in bijna 130 van de 308 gemeenten nog kartels tussen de twee partijen, maar overal moet nog beslist worden of dat verkiezingsakkoord ook voor 2012 wordt vernieuwd.

CD&V zegt dat de lokale afdelingen zelf kunnen beslissen over de kartels. N-VA-voorzitter Bart De Wever adviseert om af te wachten tot volgend jaar, tot het duidelijk wordt hoe de federale regeringsvorming afloopt.

"Nieuw nationaal kartel niet aan de orde"

Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois, afkomstig uit het naburige Izegem, bevestigde in "Villa politica" dat de afdelingen zelf lokaal kunnen beslissen of ze een kartel aangaan of niet, maar liet ook verstaan dat de partijtop verkiest om te wachten tot de situatie wat duidelijker is.

Een nieuw nationaal kartel met CD&V is niet aan de orde, aldus Bourgeois. "Dat is geschiedenis. We zijn elk onze eigen weg gegaan."