Léonard: "Oude priesters niet vervolgen"

Voor aartsbisschop André Léonard hoeven pedofiele priesters die niet meer in functie zijn, niet voor de rechter te komen. Dat heeft hij gezegd in "Questions à la une", bij de RTBF. Volgens hem willen de meeste slachtoffers dat ook niet.

Priesters die niet meer in functie zijn voor de rechtbank brengen wegens kindermisbruik, wordt door Léonard vergeleken met een "soort van wraak" waarbij de beschuldiging "tot het uiterste" gedreven wordt.

"Willen de slachtoffers echt dat een priester van 85 jaar oud nu opeens aan de schandpaal genageld wordt, publiekelijk zwartgemaakt wordt?", vraagt de aartsbisschop zich af. "Ik denk dat de meesten dat niet wensen", zegt hij. De journalist die de reportage maakte, preciseert van zijn kant dat de slachtoffers die hij ontmoet heeft, niet bereid zijn zomaar vergiffenis te schenken, maar een proces willen.

Priesters die nog wel in functie zijn, mogen van Léonard wel aangepakt worden, om herhaling te voorkomen.