Nog nooit waren files zo lang als deze maand

De ochtend- en avondspits op de weg zijn nooit eerder zo zwaar geweest als deze maand. De files waren bijzonder lang en we stonden ook langer stil in die files dan normaal.

"Het gaat om een nieuw filezwaarterecord", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "Dat is een parameter die ons zegt hoe erg files zijn in de ochtend- en avondsspits, en hoelang ze duren. Het vorige record dateert van oktober 2007 en bedroeg 471 kilometeruur file op een weekdag.

Het nieuwe record bedraagt  522 kilometeruur file, met vorige woensdag een uitschieter van 1.275 kilometeruur. "De oorzaken zijn het slechte weer, de regen, de treinstakingen en een aantal grote ongevallen", zegt Beeckman. Wat ook meespeelt, is de economische heropleving die meer verkeer op de snelwegen met zich meebrengt, vooral meer vrachtverkeer.